Radina radionica

Fontane

Prva mala fontana

Prva stona fontana koju sam napravio bila je od starog ćupa koji je inače služio kao ukras. Ovako je dobio praktičnu namenu. Na dno ćupa sam probušio rupu taman toliku da se u nju uglavi cev od najmanje pumpe za vodu koju sam našao. Bila je od oko 0,25W. Ćup se puni vodom i preliva u dublju činiju u kojoj je kamenjem zatrpana pumpa. Problem koji se javio je taj što je zapremina ćupa bila dovoljna da sadrži svu vodu iz činije, pa je pumpa ostajala bez vode. Zbog toga je bilo potrebno povećati kapacitet činije, a smanjiti kapacitet ćupa. To sam postigao postavljanjem metalne rešetke od bušenog lima, isečenog od vazdušnog filtera kamiona, u činiju preko pumpe. Na rešetku sam postavio ćup, a oko njega poređao kamenje. Tako sam u činiji dobio više mesta za vodu. Ćup sam napunio sitnim kamenjem kako bih mu smanjio kapacitet. Pošto je ćup glatke površine i ivica, voda se slivala niz njega bez pljuskanja, pa nije prskala po stolu, ali nije pravila ni naročito primetan zvuk. Fontana mi je radila oko 10 sati dnevno, a za to vreme, leti je isparavalo po 2 dL vode. Statički elektricitet mi više nije pravio problema.

Sobna fontana od rečnih školjki

U sanduk od iverice sam postavio plastičnu kadicu kupljenu na pijaci. Kadica je pravougaonog oblika, a sanduk je kvadratnog, pa ima mesta u sanduku za dodatnu elektriku. Iverica nije najbolje rešenje jer loše podnosi vlagu. Koliko god sam se trudio da voda ne prska puno, ipak prska dovoljno da se iverica "naduva". Bolje rešenje bi bilo puno drvo ili keramićke pločice. U ostatak prostora u sanduku sam smestio ultra ljubičastu tzv. "germicidnu" neonku, koja se inače koristi za sterilizaciju. Osim svetlo plavog, daje i svetlo van vidljivog spektra. UV svetlo je veoma štetno i izaziva opekotine i slepilo, pa je bitno da je uređaj sa takvom lampom neprovidan. Zato sam je poklopio policom od iverice, koju sam iskoristio za cveće. Pored UV neonke sam postavio plastično providno crevo kroz koje protiče voda od pumpe ka vodopadu. UV svetlo steriliše vodu i ne dozvoljava da se u njoj razvijaju mikroorganizmi, pa ne dobije neprijatan miris. Tako voda nemora da se menja, nego se samo dosipa, a fontana retko mora da se pere. Drugo rešenje je hlorisanje, ali je hlor otrovan i veoma je neprijatan u zatvorenom prostoru dok sav ne izađe iz vode. Napravio sam i elektronski sklop koji služi da UV lampu drži uključenu oko 45 minuta nakon uključenja fontane, a zatim je isključuje. To vreme je dovoljno da sva voda protekne pored nje, pa nema potrebe da duže radi, a na taj način joj se znatno produžava životni vek. Germicidnu neonku sam našao u Novom Sadu u prodavnici Halogen. Najmanje je bila od 8W. Koštala oko 6 eura. Tu sam kupio i prigušnicu i starter za nju. Priključke za neonku od 8W sam kupio u Ultralight-u. Sve me je zajedno koštalo oko 10 eura.

Vodopad sam pravio od rečnih školjki, što se kasnije pokazalo kao loše rešenje jer pod tekućom vodom brzo propadaju. Kasnije sam ih zamenio morskim školjkama koje su znatno dugotrajnije zbog veće debljine.

Velika stona fontana

U drvenu kutiju kvadratne osnove, stranice oko 22cm sam postavio dno od plastičnog kanistra. Njega sam napunio zemljom i posadio cveće. Od malog keramičkog ćupa sam odsekao dno kako bi poslužio kao cev za kontrolu vlažnosti zemlje, jer nema tacne za drenažu zemlje. keramička vaza visine 40cm je odlično poslužila kao kućište vodopada u kombinaciji sa zalepljenim kamenjem u njenoj unutrašnjosti. U vazi je stala i UV neonka za sterilizaciju vode.

Velika dvorišna fontana

Velika dvorišna fontana je jedna od mojih najdražih kreacija. Neverovatno je koliko znači imati takvo nešto u dvorištu. Da bih mogao da držim ribice u njoj, morala je da bude malo dublja, a pošto nisam želeo da zauzima preveliku površinu, morala je da ima strme ivice kako bi se postigla dubina. napravili smo betonski okvir, na njemu dva reda cigala, a cigle pokrili mermerom, Unutar okvira sam iskopao rupu i pokrio je debljim najlonom. U betonskom okviru sam postavio plastičnu cev prečnika oko 40mm kako bi se višak vode, prilikom padanja kiše, izlivao napolje da ne kvasi cigle. Strme ivice fontane sam preko najlona pokrio kamenim kockama koje se inače koriste za starinske puteve (kaldrma). malo krupnog šljunka je pokrilo najlon na ivicama, a dno sam pokrio sitnim, belim mermerom (teraco). mermerne ploče i stari ćup su poslužili za vodopad. Ultraljubičasta, germicidna neonka, smeštena u plastičnoj cevi ispod kamenja, pored koje prolazi providno crevo za vodu, sluši za sterilizaciju vode. na taj način vodu dugo ne moramo da menjamo.