Radina radionica

Lampe

Remontovana petrolejka

Staru petrolejku smo očistili, ofarbali i malo prepravili. Umesto petroleja, sada koristi punjač od mobilnog telefona, a umesto fitilja, LED sijalicu os 12V. Sa Aliexpress-a sam kupio ESP8266 modul, da napravim upravljanje osvetljenjem preko detekcije dodira i kroz WEB interfejs. Stabilizator napona obezbeđuje potrebnih 3,3V za napajanje tog WiFi modula, a"boost converter" podiže 5V sa punjača na 12V za LED sijalicu. Preko "web interfejs-a" možete lampom da upravljate pomoću računara ili bilo kojeg pametnog telefona. Izvorni kod i detalje vezane za konfiguraciju i upravljanje možete pogledati na mom IOT projektu.

Iguana

Stona lampa napravljena od bakarnog lima i žice. Sijalica je halogena i radi na 12V

Mala škorpija

Interesantno je izgledala kao ukras u dečijoj sobi. Jako je bila krhka, pa nije dugo trajala u rukama deteta.

Mali zmaj lampa

Nije jaka lampa, ali ako imate bebu kojoj treba noću posvetiti pažnju, plava LED osvetljava dovoljno da se snađete u sobi, a da ne palite svetlo.

Prvi veliki zmaj

Stona lampa napravljena od bakarne žice i rešetke od filtera za vazduh od kamiona. Koristi halogenu sijalicu za 220V. Oči su LED diode koje svetle konstantno.

Gipsana maska

Na gipsanoj masci sam sa unutrašnje strane, akrilnim silikonom učvrstio mlečno belo staklo da služi kao oči. Na parčetu lima je učvršćeno sijalično grlo, u koje je postavljena najmanja štedljiva sijalica da bih izbegao veliko zagrevanje usled malog prostora. Maska je par centimetara odbijema od zida, pa svetlost prodire i sa strane i kroz oči. Moguće je postaviti i plave LED neposredno iza stakla da izgledaju kao zenice.

Mu-Šu lampa

Mali zmaj je napravljen po uzoru na junaka iz crtanog filma Mu-Šu, od bakarne žice i bakarnog lima. Drži minijaturni terarijum u sijalici, a sve je zalepljeno za prirodni kamen. U bazi sijalice je LED lampa. Sve je ofarbano lakom za nokte.

Leptir lampa

Napravljen je od flašice od potrošenog parfema. Pomešali smo malo providnog lepka za papir i šljokice zlatne boje, pa ofarbali unutrašnjost bočice. Za glavu leptira sam koristio ukrasne kamenčiće plave boje. Osnova je kutija od bombona, a površina krila je od mrežaste kutije BU parfema.

Ljubavni špric

Telo šprica je od flašice soka od 2dl. Donji deo sa iglom skriva LED modul od 4W, a gornji sa drškom pokriva čep. Napunjen je rakijom.

Mačka lampa

Drvenu mačku smo dobili kao poklon. Na poleđini sam učvrstio LED traku i elektroniku koju sam napravio da bi se svetlo uključivalo na dodir. Senzor dodira je između ušiju.

Sova lampa

Iskoristio sam keramičku sovu da napravim lampu na dodir. Ima velik otvor na leđima namenjen za sveću, ali umesto toga, LED modul od 4,8W osvetljava unutrašnjost. Nadogradio sam moj senzor dodira koristeći mikrokontroler AtTiny2313, pa sada može i da se menja nivo osvetljenja. Kao i kod mačke, sam senzor sam smestio na vrh radi lakog pristupa.

Jednostavni retro luster

Na terasi nam je trebalo prigušeno osvetljenje radi prijatnijeg ambijenta. Po ugledu na skuplje lustere sa "Edison" sijalicama, napravio sam nešto vrlo jeftino. Središnja cev je od džogera, samo je oblepljena plastičnom samolepljivom folijom. Kolena kroz koja prolaze žice su bakarna za centralno grejanje. Rozetne koje pokrivaju kuke na kojima visi luster su od plastičnih čaša, takođe oblepljenih plastičnom folijom. Ovo sam postavio kao primer kako se sa skromnim budžetom može napraviti vrlo interesantan luster. Ovde nedostaje još malo dekoracije bakarnom žicom.