Radina radionica

Računari

Srce kućište

Računar za privatnu lekarsku ordinaciju "Porodični lekar Slavica", dobio je novo kućište. Aluminijumska osnova u obliku srca je debljine 3mm. Dimenzije su 30 X 30 X 6cm. Sadrži matičnu ploču mini-itx formata i SSD od 120GB. Laptop ispravljač od 12V napaja "Pico PSU" adapter kupljen sa http://www.aliexpress.com/ umesto klasičnog napajanja, pa ne zauzima puno mesta. Poklopac preko matične ploče je bušeni lim od kamionskog filtera za vazduh. Na njemu su dva step motora koji okreću disk sa nalepljenim zupčanicima od mehaničkog budilnika i pokreću polugu sa klipom u staklenoj epruveti. Plastično svetleće srce sadrži taster za uključenje računara. Napravljeno je od providne kutije za nakit. Obli delovi srca su od limene kutije bombona.

 

Smaug kućište

Ukras za već postojeće kućište u vidu oka zmaja. Za stakleni deo oka je iskorišćen stakleni smajli, a sliku oka sam odštampao na plastificiranom papiru. Ostalo je bakarna žica i lim od nes kafe. Nekoliko LED su na par cm iza oka.

Kotrljajući zupčanici

Osnova je aluminijumski hladnjak veličine 40 X 40 X 4cm. Na njega sam učvrstio matičnu ploču, 60GB SSD, 500GB HDD, transformator za napajanje audio pojačala, audio pojačalo, napajanje za računar i ventilator koji sve to hladi. Ventilator je od 12cm sa jednom stranicom odsečenom, tako da vazduh cirkuliše po celom zatvorenom kućištu. Sam vazduh se hladi u kontaktu sa aluminijumskim hladnjakom, pa nije potrebna dodatna ventilacija. Stranice su od pocinkovanog lima (cw profil za gips). Procesor je povezan na hladnjak preko aluminijumskog priključka i "heat pipe". Na prednjoj masci je kapacitivni senzor dodira pomoću kojeg se uključuje računar.

 

Kotrljajući zupčanici mini

Stranice su od aluminijumskih profila širine 5cm. Ukupna visina kućišta sa uglovima na kojima stoji je 12cm. Uglovi su namenjeni za zvučničke kutije. Dno je od pocinkovanog lima i na njemu je učvršćen ventilator koji hladi hard disk i napajanje, a zatim taj vazduh putuje preko matične ploče koja je na limu u sredini kućišta. Gornja ploča je od stakla debljine 4mm, koje sam sa donje strane ofarbao crnom farbom. Iza stakla na prednjoj masci se nalazi mehanizam koji okreće zupčanike i tu je isključivo iz estetskih razloga. Najveći problem mi je bio da nateram elektromotor da se vrti sporije od jedan obrtaj u sekundi, a da ne koristim nikakav reduktor da nebi pravio buku. Rešio sam to upotrebom elektromotora iz rashodovanog VHS plejera. Motor je služio da okreće glavu koja očitava snimak sa VHS trake. Modifikovao sam ga tako da bude tanji da bi zauzeo manje mesta i napravio elektroniku koja ga okreće malom brzinom. Spregnut je sa zupčanicima iz starih mehaničkih budilnika preko remenica iz rashodovanih mehanizama od kasetofona. Sam mehanizam ne pravi nikakav zvuk. Dugme za uključenje na sredini gornje strane prednje maske je od Nokia slušalica. Ispod plastike je i mikrofon koji je povezan na matičnu ploču. Pored uglova na prednjoj masci se nalaze dva USB konektora. Lajsne sam kupio u prodavnici autokozmetike. Njima sam pokrio sav vidljiv lim i ružno isečene ivice aluminijumskih profila.

 

Klatno kućište

Stranice su sečene na CNC mašini od plexiglass-a. Fabrički je već bio oker boje. Iza rupa se nalazi ventilator povezan na matičnu ploču. Bios mu na osnovu temperature reguliše broj obrtaja. Napajanje sam izvadio iz originalnog limenog kućišta, pa se nalazi unutar računarskog kućišta kao otvorena elektronika. Nema svoj ventilator nego se oslanja na cirkulaciju vazduha u kućištu. S obzirom da mini-itx ploča troši samo oko 30W, napajanje se ne greje. Hard disk od 2,5" se ne čuje niti se primetno greje. DVD rezač je od lap-topa. Uglovi su plastični, namenjeni za uglove zvučnih kutija. Odlični su za ugradnju USB konektora u njih. Nikovane lajsne su plastične, samolepljive, kupljene u prodavnici auto-kozmetike. Prednja maska i gornja ploča su od stakla, iscrtane farbom bakarne boje iznutra, a zatim prefarbane crnom lak farbom. Iza prednje maske se nalazi nekoliko crvenih, slabo svetlećih dioda. Slabo svetle da mi noću nebi blještale i smetale ako ostavim računar da radi. One se slabo vide danju, a pošto se računar ne čuje, nebi se primećivalo da radi, pa sam napravio klatno. Klatno je od ventilatora sa grafičke kartice, žice za gitaru, ležaja od ventilatora, bakarne žice,... ukrasi su od tanke gitarske žice i bakarnog lima.