Radina radionica

Razno

Veverica iz ledenog doba

Veverica nalik onoj iz crtanog filma "Ledeno doba". Prvo sam pravio male žičane spirale koje su mi služile kao površine od kojih sam sastavio vevericu.

Sat vetrenjača

Limenke od NES kafe su odličan materijal za lemljenje, pa sam ih iskoristio da napravim vetrenjaču sat. Velika kazaljka je elisa vetrenjače, a minuti se prikazuju LED displejem u obliku ulične svetiljke. Motor koji okreće kazaljku je od rashodovanog štampaća. Sat sadrži i BLUETOOTH modul pomoću kojeg se vrči sinhronizacija vremena preko Android aplikacije. To je prva Android aplikacija koju sam napisao. Ovaj sat je na prodaju za odgovarajuću cenu.

Tandem bicikl

Sastavio sam ga od dva stara bicikla da bismo se moja supruga i ja zajedno vozili. Dva lančanika su spregnuta tako da se zajedno okreću, pa oba vozača moraju u isto vreme da okreću pedale. Zadnji lančanik je dupli i ima još jedan lanac koji vodi do zadnjeg točka. Upotrebio sam kutiju od bombona za lampu u kojoj je i stabilizator napona na 5V kako LED svetlo nebi pregorelo.

Grejač šolje za kafu

Dok na poslu programiram, često zaboravim da sam skuvao kafu koja mi se ohladi. Iako ovakvih stvari ima u ponudi, rade na USB konektoru i maksimalno su 2,5W. To se pokazalo dovoljno tek da kafa bude mlaka, ali nedovoljno. Zato sam napravio grejač koji radi na 5V, ali na punjač od tableta koji daje 2A, pa je i grejač snage od 8W. Kao grejno telo sam koristio minijaturne otpornike (SMD) i napravio sa par tranzistora termostat da ograničim temperaturu na 70 stepeni. Mikrotaster sa donje strane uključuje grejač kada se spusti šolja sa kafom.

Mali zmaj

Mali ukras od bakarne žice i bakarnog lima.

Čiviluk

Čiviluk sam pravio od armature i drveta. Gornji delovi su zaobljeni kako se nebi teglila okačena odeća. Na dnu je tacna za kišobrane napravljena od tiganja za palačinke. Drveni stub je obično držalje za lopatu. Prilično je jak, a kao test sam pokušao da se popnem na njega. To ga nije deformisalo.

Minijaturna ruža

Minijaturna ruža, napravljena od žice za lemljenje, visine je oko 3cm.